Bijzondere rechtspositie
Turkse onderdanen hebben een bijzondere rechtspositie in het Nederlandse vreemdelingenrecht. Op basis van het Associatieverdrag van 1963, het Aanvullend Protocol van 1973, en de Associatiebesluiten 2/76 en 1/80, ontlenen Turkse onderdanen een relatief sterke rechtspositie in vergelijking met andere derdelanders. Zo zijn Turkse onderdanen momenteel uitgezonderd van de inburgeringsplicht. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft in 2011 bepaald dat de inburgeringsplicht voor Turkse onderdanen, gelet op de standstill-bepaling, in strijd is met het EU-Turkije Associatieverdrag. Dat betekent dat Turkse onderdanen vrijgesteld zijn van de inburgeringsplicht.
Nieuw inburgeringsplicht voor Turkse nieuwkomers
Echter vanaf 1 januari 2022, het moment dat het nieuwe inburgeringsstelsel in werking zal treden, worden alle Turkse nieuwkomers die rechten ontlenen aan het Associatierecht, zoals werknemers, zelfstandigen en hun gezinsleden, inclusief Turkse geestelijke bedienaren, weer inburgeringsplichtig. Uit jurisprudentie van het Europees Hof van Justitie van na 2013 ziet het kabinet nu wel ruimte om de inburgeringsplicht voor Turkse nieuwkomers opnieuw in te voeren. Volgens het kabinet is het een belangrijke en noodzakelijke maatregel ter bevordering van een geslaagde integratie.
Het effect van deze nieuwe maatregel is dat Turkse nieuwkomers voorafgaand aan de aankomst in Nederland het ‘basisexamen inburgering in het buitenland’ met goed gevolg afgelegd moeten hebben. Dit examen is een voorwaarde voor het verkrijgen van een mvv.Daarnaast zal de nieuwe maatregel ook een rol spelen voor het verkrijgen van een sterker verblijfsrecht zoals geregeld in de Vreemdelingenwet.
Inburgeringsplicht
Met de inwerkingtreding van de nieuwe inburgeringswet krijgen gemeenten weer de regie op de uitvoering van het inburgeringsproces. De inburgeringsplicht bestaat uit de volgende onderdelen:
- het afronden van het participatieverklaringstraject;
- het afronden van de module Arbeidsmarkt en Participatie; en
- het behalen van het inburgeringsexamen (B1), de onderwijsroute of de zelfredzaamheidsroute.
Het is zeer de vraag of de verhoging van het taalniveau van A2 naar B1 in combinatie met het verplichte karakter en de boete voor het niet halen van een inburgeringsexamen niet in strijd is met de standstill-bepalingen. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.
Indien u vragen heeft over de inburgeringsplicht voor Turkse nieuwkomers, neemt u dan gerust contact op met ons kantoor. Dit kan telefonisch, 020 223 2466, of per email, info@arslanlitadvocaten.nl. Wij helpen u graag! U kunt ons ook bereiken via onze social mediakanalen die u onderaan deze pagina kan vinden.