In de regel is het voor het verkrijgen van verblijf voor buitenlands horecapersoneel een nagenoeg onmogelijke taak (zie onze pagina GVVA). Gelukkig voor de Aziatische horeca bestaat er een bijzondere regeling waarmee buitenlandse koks betrekkelijk eenvoudig naar Nederland gehaald kunnen worden, namelijk de Regeling Aziatische Horeca.

De regeling Aziatische horeca is van toepassing op gekwalificeerde koks in functieniveaus 4 t/m 6, die gespecialiseerd zijn in éen of meer van de volgende keukens: Chinees, Indiaas, Indonesisch, Japans, Koreaans, Maleis, Thais, Tibetaans en Vietnamees. De regeling Aziatische Horeca geldt in beginsel niet voor snackbars, cateringbedrijven en bezorgdiensten, tenzij een dergelijk bedrijf aannemelijk kan maken dat een gekwalificeerde kok, op functieniveau 4 t/m 6, noodzakelijk is. Dit vereist echter aanvullend bewijs, die door desbetreffende werkgever aangevoerd moet worden. In de praktijk is vaak gebleken dat dit type horecaonderneming ook de GVVA voor een Aziatische kok afgegeven kan krijgen.

Belangrijke voorwaarde is dat er 3 weken voorafgaand aan de aanvraag een vacaturemelding wordt geplaatst bij het UWV.

Een vergunning wordt verleend voor maximaal 2 jaar. Bij een nieuwe aanvraag of verlenging zal de werkgever moeten aantonen dat aan één van de volgende voorwaarden van het UWV is voldaan:

  • Het opleiden van niet-vergunningplichtig keukenpersoneel (personeel op functieniveau 1 t/m 6, ongeacht de omvang van het dienstverband). Dit kan door het aanbieden van een opleidingstraject of een intern trainingstraject.
  • Het bieden van een stage aan een student van een ROC-koksopleiding van ten minste 450 uren.

Mocht de werkgever niet voldoen aan de voorwaarden, dan kan de vergunning worden geweigerd of ingetrokken.

Ons kantoor heeft sinds 2014 al enkele honderden vergunningsaanvragen onder de tijdelijke en definitieve regeling Aziatische horeca met succes begeleid voor verschillende Aziatische horecaondernemingen. Wij kunnen u de aanvraag uit handen nemen en de kansen van slagen vergroten.

 Als u belangstelling heeft om ons kantoor de aanvraag voor een Aziatische kok te laten begeleiden dan kunt u contact opnemen met ons voor een vrijblijvend gesprek.

Voor vragen over het aanvragen van een verblijfsvergunning op grond van de regeling voor Aziatische koks neem contact op Arslan|Lit. U kunt ons mailen (info@arslanlitadvocaten.nl) of ons bellen op het nummer 020 223 2466. U kunt ons ook contacten via een van de social mediakanalen die vermeld staan op deze pagina. Wij staan u graag te woord.