DAFT, ofwel het Nederlands Amerikaans Vriendschapsverdrag, is een in 1956 getekend verdrag tussen de Verenigde Staten en Nederland. Doelstelling van het verdrag is om de handel en de commerciële relaties tussen de beide landen te bevorderen.

Voor Amerikaanse ondernemers, is het als gevolg van het Vriendschapsverdrag tussen Amerika en Nederland (DAFT) aanzienlijk eenvoudiger om een verblijfsvergunning te krijgen als zelfstandig ondernemer. Ondernemers uit andere landen dienen middels het ingewikkelde puntensysteem aan te tonen dat hun verblijf een wezenlijk Nederlands economisch belang dient. In de praktijk betekent dit voor deze ondernemers dat zij vele documenten dienen te overleggen, kostbare, tijdrovende aanvragen en een grote kans op en afwijzing. In tegenstelling tot deze categorie ondernemers gelden er voor Amerikaanse ondernemers slechts enkele voorwaarden voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning (en is de kans op inwilliging vele malen groter.)

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Inschrijving in het handelsregister van de Kamer van Koophandel
  • Investering van aanzienlijk kapitaal ten bedrage van € 4.500 in de eigen onderneming.
  • Openingsbalans, opgesteld door een erkend accountant of een erkend financieel adviseur.

Ondanks de betrekkelijk weinig toelatingsvoorwaarden voor Amerikaanse ondernemers op grond van de DAFT is het voor velen in de praktijk moeilijk gebleken om binnen een korte tijd aan alle randvoorwaarden voor een inwilliging te voldoen (zoals onder meer inschrijving in de Basisregistratie Personen/BRP). Voor een snelle en efficiënte afhandeling van de aanvraag is professionele begeleiding geen overbodige luxe. Naast onze eigen deskundigheid, stellen wij ons netwerk aan externe deskundigen ter beschikking.

Indien u vragen heeft, neemt u dan gerust contact op met ons kantoor. Dit kan telefonisch, 020 223 2466, of per email, info@arslanlitadvocaten.nl. Wij helpen u graag! U kunt ons ook bereiken via onze social mediakanalen die u onderaan deze pagina kan vinden.